Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ رئیس سازمان نقشه‌برداری کشور طی نامه‌ای به رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل خواستار رسیدگی به معضل فرونشست در مناطق مختلف تهران شد  و در آن نامه‌ای عنوان کرد که خطر فرو نشست تهران جدی است و تهدید فرو نشست حوالی اتوبان آزادگان و شهرستان‌های شهریار و ورامین وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسعود شفیعی همچنین در تاریخ 4 خرداد ماه سال جاری به خبرنگار برنا گفته است که احتمال فرونشست در فرودگاه مهرآباد و خط راه آهن تهران وجود دارد. در این رابطه محسن هاشمی رفسنجانی، رئیس شورای شهر تهران، در تاریخ 4 تیرماه گفته است آب تزریق می‌کنیم و نمی‌گذاریم فرونشست اتفاق بیفتد. اما از سوی دیگر مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران در 27 مرداد ماه سال جاری عنوان کرده استان تهران در مخاطره فرونشست قرار دارد. همه این کشمکش ها در حالی است که صفا صبوری دیلمی، معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران ادعای فرونشست‌های مطرح شده را در سطح وسیع و نامحسوس دانست به طوریکه برای بزرگراه‌ها و سازه‌های پایتخت خطری ندارد.

صبوری: فرونشست تهران خطرناک نیست

صبوری با اشاره به وضعیت فرونشست در تهران گفت: بازدیدهای مختلفی برای بررسی بحث فرونشست صورت گرفته است. فرونشست در سطح گسترده وجود دارد. بدین معنا که لایه‌های زمین طی سالیان سال فرونشست داشته است.

او افزود:  شهرداری تهران و سازمان نقشه‌برداری در این رابطه با یکدیگر توافق دارند اما اینکه خطر جدی برای یک محله یا اتوبان و خیابان تهران به طور نقطه‌ای و مقطعی باشد، این گونه نیست.

معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران در ادامه می‌گوید ارتباط شهرداری تهران به طور سیستماتیک با سازمان نقشه‌برداری آغاز شده تا اگر موردی بود، مورد بررسی قرار بگیرد.

او در پاسخ به این سوال که بزرگراه آزادگان یک متر فرونشست دارد؟ گفت: چنین چیزی وجود ندارد. فرونشست‌ها به صورت چند صد هکتاری است و نقطه‌ای نیست. نشست در لایه‌های بزرگ زمین است که قابل حس نخواهد بود.

صبوری خاطرنشان کرد: امکان دارد در نقطه‌ای از شهر، امر کوچکی را ببینیم اما در حدی نیست که لوله‌ها را قطع کند یا بزرگراه‌ها را خراب کند.

او با اشاره به پایش شهرداری تهران از وضعیت راه‌ها و سازه‌ها اظهار کرد: کنترل و پایش را مدام انجام می‌دهیم تا به محض اینکه موضوعی وجود داشت به آن رسیدگی کنیم.

صبوری در پایان و در رابطه با پایش برج میلاد اظهار کرد: قرارداد دائمی برای پایش برج میلاد داریم. برای پایش برج میلاد با دانشگاه پلی‌تکنیک قرارداد داریم. سال‌های قبل هم با دانشگاه‌های دیگر قرارداد داشتیم و نگرانی در این رابطه وجود ندارد.

شفیعی: تهدید فرونشست در برخی سازه‌های تهران

این در حالی است که مسعود شفیعی، رئیس سازمان نقشه‌برداری کشور، اظهار می‌کند سازه‌های تهران در آینده مورد تهدید فرونشست قرار دارد. وی در گفتگو اختصاصی با خبرگزاری برنا، که چهارم خرداد ماه سال جاری انجام داد، با اشاره به اینکه بر اساس مشاهدات فعلی، از مرکز شهر به سمت مناطق شمالی تهران با پدیده فرونشست مواجه نیستیم، عنوان کرد: «داده‌های ما پدیده فرونشست در نواحی بالای تهران را نشان نمی‌دهد.  فرونشست عمدتا از جنوب غرب تهران و در محدوده اتوبان آیت‌الله سعیدی و اتوبان آزادگان گسترش پیدا کرده است و حتی اعلام کرده‌ایم در حال حاضر فرودگاه مهرآباد هم در دایره خطر فرونشست قرار دارد».

وی ادامه داد: «در نزدیکی فرودگاه امام (ره) هم نرخ چند سانتی‌متری فرونشست را گزارش کرده‌ایم و چون این پدیده به آرامی و در پهنه وسیع  اتفاق می‌افتد، با شیب ملایم دایره آن در حال گسترش است و ممکن است در آینده نه‌چندان دور این فرودگاه مهم را در معرض خطر قرار دهد».

شفیعی گفت: «بیشتر زمین‌های کشاورزی جنوب و جنوب‌غرب تهران و مناطقی مانند رباط‌کریم و شهریار تحت تأثیر فرونشست‌های با نرخ بالای 10 سانتی‌متر هستند که این نرخ نگران‌کننده‌ای است و کارشناسان ما با مشاهدات میدانی، آثار محسوسِ تخریبی این پدیده را در ساختمان‌ها و زمین‌های  کشاورزی مناطق مذکور هم مشاهده کرده‌اند».

رئیس سازمان نقشه‌برداری اضافه کرد: «گزارش‌هایی از فرونشست در محدوده‌های محل عبور خطوط راه‌آهن نیز داریم که شامل تغییرات ارتفاعی در بستر ریل‌های راه آهن است. در این زمینه مطالعات و بررسی‌های بیشتری مورد نیاز است، اما آنچه که تاکنون توسط برخی سازمان‌ها و وزارتخانه‌های زیربنایی به ما منعکس شده، بیانگر آن است که ارتفاع نقاط ترازیابی سازمان نقشه‌برداری کشور، عمدتاً به دلیل فراگیر شدن پدیده فرونشست، طی سال‌های اخیر در موارد متعددی دستخوش تغییر شده و به دقت فعالیت‌های مهندسی، آسیب جدی وارد شده‌است. طراحی و نگهداری شریان‌های حیاتی بدون در اختیار داشتن و به روزنگهداری، تراز ارتفاعی دقیق زمین امکان‌پذیر نیست و پایداری ابنیه مهمی چون خطوط ریلی و خطوط انتقال برق، گاز و آب و... را با چالش جدی مواجه می‌کند».

خبرنگار: سیمین برادران

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: پایتخت رئیس شورای شهر تهران شهردار تهران شهرداری تهران گاز محسن هاشمی رفسنجانی تهران سازمان نقشه برداری کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۰۹۲۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای طرح ایمن‌سازی مناطق حادثه‌خیز تهران

سرهنگ احسان مؤمنی با اشاره به مطالبه‌گری پلیس از سازمان‌های مختلف در خصوص ترافیک و حوادث ترافیکی گفت: «پلیس مطالبه‌گر است و ما در تمام زمینه‌های مربوط به حفظ جان و مال مردم، از نهاد‌های مختلف مطالبه‌گری می‌کنیم.»

به گزارش ایسنا، وی با اشاره به کیفیت خودرو‌ها افزود: مطالبه ما از سازمان استاندارد، وزارت صمت و شرکت‌های خودرو ساز در خصوص ایمنی وسیله نقلیه است. همچنین از وزرات راه و شهرداری در خصوص وضعیت راه‌ها و جاده‌سازی‌ها مطالبه داریم.

معاون عملیات پلیس راهور تهران بزرگ با تشریح اقدامات انجام شده ادامه داد: در سال گذشته با پیگیری‌های پلیس راهور، ۲۱۲ نقطه حادثه خیز در تهران رفع خطر شده است که ان‌شاءالله در سال جدید کمتر شاهد تصادفات فوتی خواهیم بود. همچنین ۱۲۵۸ نقطه در شهر تهران با استفاده از نورپردازی، برچسب گذاری و نصب بنر آشکار سازی شده تا از وقوع تصافات جلوگیری شود.

وی افزود: در معابر بزرگراهی، نیازمند نصب بیشتر تابلو برای هدایت بهتر رانندگان بودیم که با پیگیری پلیس، این مسئله نیز انجام شد و ۲۰۰ تابلوی جدید هدایت مسیر به این معابر اضافه شد.

معاون عملیات پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: در معابر بزرگراهی، ۱۷ پهلوگاه اضطراری جدید، تعبیه و احداث شد. از این محل‌ها می‌توان هنگام تصادفات و حوادث استفاده کرد تا جای خودرو وسرنشینان آن امن باشد.

مومنی آموزش را بخش مهمی از فرهنگ سازی دانست و گفت: پلیس در زمینه آموزش نیز قدم‌هایی برداشته و امیدوار است با آموزش، تصادفات به حداقل برسند.

دیگر خبرها

  • تصویربرداری ۹۵ درصد از اراضی کل کشور توسط ماهواره پارس
  • بهره‌برداری از بزرگراه آستارا – آستارا تا پایان تابستان
  • خط راه‌آهن تهران ـ اهواز منتقل می‌شود
  • اجرای طرح ایمن‌سازی مناطق حادثه‌خیز تهران
  • متاسفانه در سنوات گذشته از آسفالت مناسبی برای بزرگراه‌ها استفاده نشده است
  • سازه‌های کشور باید در برابر زلزله‌های ۸ ریشتری مقاوم باشند
  • معاون شهردار تهران‌: زیرگذر پروژه بزرگراه تندگویان تا دو هفته آینده باز می شود
  • فاز اول پروژه دوگاز تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسد/ تکمیل فاز دوم فتح-باغستان تا پاییز
  • دولت سیزدهم برای مناطق جنوبی تهران چه برنامه هایی دارد؟ | نوسازی بافت فرسوده حریم راه آهن تا انتقال بازار شادآباد
  • عزم دولت و شهرداری برای حل مشکلات مناطق جنوبی تهران | از نوسازی بافت فرسوده حریم راه آهن تا انتقال بازار شادآباد